Mensenrechten Meetup

Zet je mensenrechten goggles op en reis samen met Amnesty-directeur Eduard Nazarski door Nederland. Onderweg ontmoet je onthutsende feiten, inspirerende projecten en hoopgevende mensen op het gebied van mensenrechten.

Op 31 mei 2018 organiseerde Amnesty ‘Amnesty on Tour: Mensenrechten Meetup’ in Tilburg.Tertium ontwikkelde het concept van de serie die als doel heeft om meer jongeren bij het thema mensenrechten te betrekken. Deze Meetup in de kennismakerij in Tilburg was, na Groningen, Amsterdam, Leeuwarden en Nijmegen alweer de vijfde editie.

 

Programma

De avond werd afgetrapt door Amnesty’s directeur Eduard Nazarski. Zijn dringende oproep was om Afghaanse vluchtelingen niet terug te sturen naar Afghanistan. ‘Het is daar niet veilig.’ Het afwisselende programma met presentaties, interviews en muziek, werd geleid door master of ceremony Dymphie Braun.

De avond begon met een presentatie door Laura van Waas, over staatloosheid Nederland. Vervolgens gingen we in gesprek met Judith Buter en Harouna over Vluchtelingenwerk Nederland en het leven als ongedocumenteerde. Hoe ziet het leven van een ongedocumenteerde er in Nederland uit? Na een adembenemend muzikaal intermezzo door Tilburgs duo Dear Adam, was het woord aan Dave Ensberg-kleijkers. Aan de hand van zijn persoonlijke levensverhaal vertelde hij over discriminatie in Nederland, maar óók over diversiteit en de bereidheid elkaar te helpen.

Tot slot kwamen ook de vrijwilligers van Amnesty Tilburg en STAI, Students Tilburg Amnesty International aan het woord. Frank Blous en Ria Sonnenberg vertelden over de acties en evenementen van Amnesty. Ook dit jaar staat Amnesty weer op festival Mundial en gaat zij scholen af om scholieren bewust te maken van het belang van mensenrechten. Floris de Meijer van STAI zet zich, samen met andere vrijwilligers, in voor meer diversiteit op de universiteit van Tilburg. Zoals bij elke Amnesty Meetup was er ook deze avond ruimte voor het publiek om vragen te stellen. Één vraag stond centraal: wat kan het publiek doen om de mensenrechten in Nederland te bevorderen?

Wanneer:

Op 20 september strijkt Amnesty on Tour neer in Den Haag. Wil je ook meepraten over mensenrechten bij jou in de buurt? Houd onze website in de gaten voor meer edities.