Zet je mensenrechten goggles op en reis samen met Amnesty-directeur Eduard Nazarski door Nederland. Onderweg ontmoet je onthutsende feiten, inspirerende projecten en hoopgevende mensen op het gebied van mensenrechten.

Op 18 oktober 2018 organiseerde Amnesty ‘Amnesty on Tour: Mensenrechten Meetup’ in Amersfoort. Tertium ontwikkelde het concept van de serie die als doel heeft om meer jongeren bij het thema mensenrechten te betrekken. Deze Meetup in Fluor in Amersfoort was, na onder andere Groningen en Nijmegen alweer de zevende editie van de Mensenrechten Meetup.

Programma

De avond werd afgetrapt door Amnesty’s directeur Eduard Nazarski. Het programma met presentaties, interviews en muziek, werd geleid door master of ceremony Dymphie Braun.

De eerste spreker was Shewit Woldai van Controle Alt Delete. Zij gaf een presentatieover etnisch profileren. Wat maakt etnisch profileren problematisch, niet alleen voor slachtoffers, maar ook voor de politie. Ze riep alle aanwezigen op om 10 december de documentaire verdachtte bekijken. Er was meer politie: Gerbrig Klos van Amnesty Nederland sprak over de proef in Amersfoort met het taser-pistool: hoe blij moeten we eigenlijk zijn met de taser? Wegen de voordelen wel op tegen de nadelen? En wordt de taser niet te gemakkelijk misbruikt? Na een mooie muzikale bijdrage van Joshua Meijerwerd Corja Menken-Bekius geïnterviewd. Al sinds 2005 organiseert zij een maandelijkse wake bij detentiecentrum Zeist om de opgeslotene een hart onder de riem te steken.

Tot slot kwamen ook de vrijwilligers van Amnesty Amersfoort aan het woord. Gerrit Sepers en Bianca Diebels vertelden over de acties en evenementen van Amnesty in Amersfoort. Voor het publiek stond één vraag centraal: hoe kunnen wij bijdragen?

Wanneer:

Op 14 november strijkt Amnesty on Tour neer in Utrecht Wil je ook meepraten over mensenrechten bij jou in de buurt? Houd onze website in de gaten voor meer edities in 2019 volgen meer steden!